03/23/2018 - 00:00

TOTEM tekent de voetafdruk van een gebouw

GreenBuilding
Terug naar artikeloverzicht

TOTEM staat voor Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials. Dit digitale, wetenschappelijke instrument maakt het mogelijk om de milieuprestaties van gebouwelementen en gebouwen te berekenen en daarover te communiceren. Dat kan op een uniforme manier, neutraal en op maat van de Belgische bouwsector. Bedoeling is ook om de creativiteit van architecten en projectauteurs te stimuleren, en om projecten te realiseren die voldoen aan de milieueisen van morgen. Verder wil TOTEM innovatie en ecodesign in bouwsystemen aanmoedigen.

Drie gewesten

De OVAM nam in 2011 het initiatief voor de ontwikkeling van deze evaluatiemethode. We consulteerden tijdens het ontwikkelingsproces experts uit de bouwsector en overlegden met de drie gewesten. Daarnaast was een nauwe samenwerking met wetenschappelijke partners zoals VITO, het WTCB en de KU Leuven. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Pierre-Yves Jeholet, Waals minister van Economie, Industrie, Informatisering, Digitalisering, Werk, Vorming en Onderwijs, en Joël Solé van Leefmilieu Brussel stelden TOTEM op 22 februari voor op Batibouw.

Wilt u meer weten over deze tool en hoe hem te gebruiken?

Noteer dan 17 april in uw agenda voor het eerste TOTEM-seminarie in Gent. In Namen en Brussel volgen er infosessies op 26 april en 3 mei. Alle info vindt u hier.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid