05/01/2017 - 00:00

TNO-membraantechnologie wint MBR Global Water Award in Dubai

Terug naar artikeloverzicht

Drinkwater én elektriciteit uit zeewater met nieuwe TNO-membraandestillatie MemPower® 

MemPower® van TNO benut duurzame energiebronnen zoals zonnewarmte of restwarmte voor de productie van zeer zuiver water met membraandestillatie. Door toepassing van MemPower® kost dit netto geen elektriciteit, maar wordt zelfs elektriciteit geproduceerd: schoon drinkwater én elektriciteit uit bijvoorbeeld zeewater. Met het voorstel ‘Next Generation Memstill® for affordable Clean Water and Electricity using Solar Energy‘ (MemPower®), won TNO de MBR Global Water Award in de categorie ‘Innovatieve Research & Development – Internationale Instituten’. 

Op donderdag 27 april nam Paul de Krom, CEO van TNO, in Dubai de prijs in ontvangst uit handen van His Highness Sheikh Maktoum bin Mohammed Al Maktoum, Deputy Ruler of Dubai. Deze financiële toekenning zet TNO in om samen met KAHRAMAA en partijen in het Midden-Oosten de MemPower® technologie verder te ontwikkelen en in deze regio te demonstreren. Het was voor de derde keer in korte tijd dat TNO een internationale prijs ontving voor toepassing van haar membraandestillatietechnologie.

In veel gebieden op de wereld is er een nijpend tekort aan goed drinkwater. “TNO heeft een methode ontwikkeld, de Memstill® technologie, om zeewater met behulp van membranen te ontzouten en hieruit zuiver drinkwater te winnen. Inmiddels is de techniek verder ontwikkeld naar MemPower®, waarmee het mogelijk is om met slechts zonne- of restwarmte tegelijkertijd zowel drinkwater als elektriciteit te maken” aldus onderzoeker Norbert Kuipers en business developer Khalil El Bakari.

MemPower®

Bestaande technieken om zeewater te ontzouten zijn vaak complex, duur en verbruiken veel energie. MemPower® van TNO benut duurzame energiebronnen zoals zonnewarmte of restwarmte voor de productie van zeer zuiver water en elektriciteit door gebruik te maken van een techniek om dit water onder druk te produceren.

Met deze MemPower® technologie kost dit netto geen elektriciteit maar wekt het deze zelfs op! Paul de Krom: “Voor de TNO-technologie MemPower® is wereldwijd en vooral in het Midden-Oosten grote belangstelling. Na eerder in een Europees consortium Memstill® verder te hebben ontwikkeld, gaat TNO nu samenwerken met partijen in het Midden-Oosten waaronder het Water- en Elektriciteitsbedrijf KAHRAMAA uit Qatar. Het prijzengeld van de MBR Global Water Award, gaan we inzetten om onze innovatieve membraantechnologie in deze regio verder te ontwikkelen en te demonstreren. TNO zal, samen met partners, de komende tijd werken aan het verder perfectioneren van het MemPower® prototype om grootschalige toepassing mondiaal dichterbij te brengen.”

Internationale erkenning

Met het toekennen van de MBR Global Water Award heeft TNO voor de derde keer in korte tijd een internationale prijs voor haar membraantechnologie gewonnen. In 2015 ontving TNO in Saudi-Arabië een innovatieprijs voor het toen net ontwikkelde MemPower@. In 2016 won een Europees consortium dat TNO coördineerde de EIT Innovation Award 2016 met het WE4CC-II project. De MBR Global Water Award wordt georganiseerd door ‘Suqia’ in Dubai. Suqia is de Waterhulp Stichting van de Verenigde Arabische Emiraten, die bij wet is gesticht in 2014 als non-profitorganisatie om oplossingen voor het dreigende watertekort te ondersteunen op mondiaal niveau. Deze instelling is initiator van de MBR Global Water Award, een jaarlijkse internationale prijs van 1 miljoen dollar voor innovatieve watertechnologieën.

 
Bron: TNO