11/18/2016 - 00:00

Drinkwaterwinning uit het kanaal Gent-Oostende

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft de Vlaamse regering, vrijdag 18 november 2016, toestemming verleend om drinkwater te winnen uit het kanaal Gent-Oostende.

Deze beslissing maakt het mogelijk dat drinkwatermaatschappij Farys voortaan drinkwater produceert uit het kanaal. De maatschappij plant hiervoor de bouw van een hoogtechnologische installatie in Oostende. Deze technologie wordt elders in de wereld gebruikt om zeewater te ontzilten tot drinkwater.

Na deze toestemming van de Vlaamse regering kunnen de nodige vergunningen worden aangevraagd die nodig zijn voor de bouw van de installatie.

De toezichthouder heeft na grondig onderzoek vastgesteld dat Farys alle risico’s heeft ondervangen om op deze vernieuwende manier drinkwater te produceren. Farys heeft tevens garanties geboden dat prijs van het geproduceerde water hierdoor niet zal stijgen.

Joke Schauvliege: “Door deze nieuwe methode van drinkwaterproductie zal de regio Oostende aan de kop lopen van het technologische peloton en een betere leveringszekerheid van kwalitatief drinkwater krijgen op het waternetwerk.”

 

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur