03/01/2015 - 00:00

Batibouw: Tips voor keuze en onderhoud ventilatiesystemen

Terug naar artikeloverzicht

De nieuwe brochure ‘Geniet van gezonde lucht’ van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) geeft advies om een ventilatiesysteem te kiezen en tips om het te onderhouden. De brochure is gratis te verkrijgen op de stand van de Vlaamse overheid op Batibouw of kan besteld worden. Verse lucht is een absolute noodzaak om een woning gezond te houden.

Sinds 2006 moet in elke nieuwe of grondig gerenoveerde woning een ventilatiesysteem aanwezig zijn dat voldoende verse lucht aanvoert. Je kan niet isoleren en woningen luchtdicht maken zonder de aanvoer van verse lucht (http://www.energiesparen.be/). Schadelijke stoffen die zich opstapelen, kunnen leiden tot klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën, astma en hoesten. In een woning komt ook vocht vrij door onder meer ademen, koken, douchen, afwassen en de was drogen. Als de lucht teveel vocht bevat, kunnen schimmels en huisstofmijt zich gemakkelijk ontwikkelen. Ze produceren stoffen die klachten zoals allergieën en hoest kunnen veroorzaken. Vooral mensen met problemen aan de luchtwegen en kinderen zijn hier extra gevoelig voor.

Verschil tussen ventileren en verluchten

Ventileren vervangt de vochtige en vervuilde binnenlucht door verse buitenlucht. Bij een volledig natuurlijk ventilatiesysteem gebeurt de toevoer van verse lucht via roosters in ramen en deuren en de afvoer van vervuilde lucht via afvoerkanalen in vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer. Een volledig mechanisch systeem gebruikt twee elektrische ventilatoren, één voor de aanvoer van verse lucht en één voor de afvoer van vervuilde lucht. Tenslotte is er een gemengd systeem met roosters voor de aanvoer en een elektrische ventilator voor de afvoer van vervuilde lucht. Om er zeker van te zijn dat het systeem voor voldoende verse lucht zorgt, laat u best de hele installatie om de één tot drie jaar volledig controleren. Hoe vaak u filters moet vervangen, vraagt u best aan uw installateur.

Verluchten is het wijd openzetten van vensters en/of deuren, zodat op korte tijd een relatief grote hoeveelheid lucht ververst wordt als aanvulling op de basisventilatie. Het effect van verluchten is ongeveer 20 minuten na het sluiten van de ramen weer weg en kan de basisventilatie dus niet vervangen. Verluchten is nodig als u klust in huis (verven en lijmen), rookt, poets- of bestrijdingsmiddelen gebruikt, na het slapen, douchen of baden, bij koken of het drogen van wasgoed in huis, en ook wanneer veel mensen aanwezig zijn, zoals bij een feestje.

Woning zonder ventilatiesysteem

Ook als u geen ventilatiesysteem hebt, moet u ventileren. Dat kan door vensters in kantelstand te plaatsen of op een kier, een klapvenstertje open te zetten of met een ventilatierooster. Door voortdurend een venster op een kier te zetten, zorgt u voor een constante, zwakke luchtstroom in huis, zodat de lucht voortdurend ververst wordt en het energieverlies beperkt blijft.

Info en bestellen brochure ‘Geniet van gezonde lucht’

Nuttige links: http://www.bouwgezond.be/ en http://www.energiesparen.be/
 

Bron : Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid