06/03/2016 - 00:00

12.500 hectare waardevolle bossen beschermd

Back to article overview

Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft de Vlaamse regering, vrijdag 3 juni 2016, beslist om 12.500 hectare ruimtelijk bedreigde bossen te beschermen.

Van de 185.000 hectare bossen in Vlaanderen heeft 65.000 hectare een andere ruimtelijke bestemming: bouwgrond, industriezone, recreatiegebied …. Dergelijke bossen zijn dus zonevreemd, omdat zij niet gelegen zijn in bosgebied, natuurgebied, natuurreservaat of andere groene gebieden, zoals parkgebied.

De Vlaamse regering heeft nu een lijst opgesteld van de 12.500 hectare meest kwetsbare en waardevolle zonevreemde bossen, die bijkomend moeten worden beschermd.

De waarde van die bossen werd bepaald op basis van ecologische parameters, maar ook van ouderdom, oppervlakte, ligging, en dergelijke. De toepassing van die criteria heeft een voorlopige tekening van 12.334 hectare opgeleverd. Het gaat vooral om twee soorten bossen: grotere gehelen van onbeschermde maar waardevolle bossen (zoals bijvoorbeeld de Bleken in Mol) en tal van kleinere stukken die aansluiten bij een omvangrijk beschermd bos (zoals bijvoorbeeld Heverleebos en Meerdaalwoud).

Op voorstel van Joke Schauvliege heeft de Vlaamse regering het ontwerpbesluit vandaag principieel goedgekeurd. Het ontwerpbesluit wordt voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Vervolgens keurt de Vlaamse regering het besluit goed en organiseert binnen de twee maanden een openbaar onderzoek. Na het openbaar onderzoek worden de kaarten definitief vastgesteld.  

Joke Schauvliege: “Meer dan 12.000 hectare ruimtelijk bedreigde bossen zullen voortaan genieten van een hoge graad van bescherming. Na 20 jaar discussie over dit thema zonder concreet resultaat vrijwaart de regering voor het eerst deze zeer waardevolle Vlaamse natuur. Er is een regeling voor schadeloosstelling van eigenaars die financieel nadeel zouden leiden door deze bijkomende bescherming (bijvoorbeeld bouwgrond die niet meer mag bebouwd worden).” 

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur