09/21/2018 - 00:00

Werkplan Halve Euro steunt selectieve inzameling van verpakkingsafval

Back to article overview

Elk jaar betaalt Fost Plus per inwoner een halve euro aan het Vlaams Gewest om acties rond preventie en beheer van verpakkingsafval te voeren. Het werkplan Halve Euro wordt jaarlijks geëvalueerd en herzien door het kabinet van minister Schauvliege, de OVAM en Fost Plus. In 2018 wordt zo een portefeuille van 250.000 euro vrijgemaakt om Vlaamse gemeentes en intercommunales te ondersteunen in hun acties om de inzameling van het verpakkingsafval te verbeteren.

Welke projecten komen in aanmerking?

Zowel gemeentelijke besturen als intercommunales kunnen projecten indienen. Geschikte projecten zijn onder andere:

  • specifieke communicatie naar doelgroepen die de sorteerboodschap verduidelijken (bijvoorbeeld de aanstelling van een afvalsteward of het gebruik van nieuwe communicatiemiddelen);
  • innovatieve inzamelsystemen die het inzamelresultaat verbeteren;
  • oplossingen die de kwaliteit of hoeveelheid van de ingezamelde fractie verhogen;
  • kwaliteitsopvolging en verbetering van selectieve inzameling op drukke plaatsen;
  • de aanpak van moeilijke inzamelpunten.

Intercommunale Incovo/Interza wil bijvoorbeeld de hoeveelheid en zuiverheid van het ingezamelde pmd  verhogen door de controles door ophaalploegen te heroriënteren. De ophaalploegen focussen voortaan niet meer op individuele woningen, maar op inzamelplaatsen met grotere verontreinigingen van meer dan 15 procent residu. Een afvalsteward zal daar mensen coachen en sensibiliseren. Stickers die foute sortering aangeven, worden niet meer gebruikt. Meer informatie over dit project is beschikbaar via jan.buysse@interza.be. Daarnaast werkt de intercommunale aan een project om collectieve pmd-inzamelingen (scholen, sporthallen, gemeentelijke administraties) via een geïntegreerde aanpak effectiever te maken.

Hoe verloopt de procedure?

U kunt het hele jaar projectsteun aanvragen door in een projectfiche uw plan te omschrijven en de fiche te mailen naar plan@ovam.be. Maximaal twee maanden daarna komt u te weten of het project is weerhouden. Bij goedkeuring spreekt u samen met Fost Plus en de OVAM de evaluatiemomenten, de evaluatievorm en de timing af. Een project start binnen de zes maanden na goedkeuring en duurt maximaal twee jaar.

De belangrijkste richtlijnen om financiële ondersteuning te krijgen vindt u hier.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid