19/05/2017

Studenten TU Eindhoven presenteren ’s werelds eerste auto van biocomposiet

Back to article overview

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven presenteren vandaag tijdens de Dutch Technology Week in Eindhoven een auto gemaakt van biocomposiet. De auto ‘Lina’ is door het studententeam TU/ecomotive ontworpen en gebouwd. Bijzonder aan de auto is dat het chassis, carrosserie en het interieur van de auto volledig zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen.

Het team wil laten zien dat de auto niet alleen zuinig is, maar ook is geproduceerd met oog op duurzaamheid. De superzuinige stadsauto is dankzij haar lage gewicht van zo’n 300 kilogram extreem efficiënt. De auto wordt onder andere RDW-gekeurd en is geschikt voor vier personen.

TU/ecomotive maakt voor hun chassis gebruik van een samenstelling van een bio-composiet en een bio-plastic. Het bio-plastic, ook wel PLA, wordt in honingraat structuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen worden bio-composiet platen geplaatst. Dit bio-composiet is gemaakt op basis van vlas, een plant die ook in Nederland verbouwd wordt. Het bio-composiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas. 

Het team van de TU/e is te zien tijdens de Shell Ecomarathon in London van 25 tot en met 28 mei. Tot slot gaat het team een tour maken door Nederland. 

Over studententeams TU/e

De Technische Universiteit Eindhoven is een broedplaats voor jonge ingenieurs die maatschappelijke uitdagingen aangaan door innovatie, technologieontwikkeling en ondernemerschap te combineren in studentenprojecten. De TU/e telt op dit moment een tiental studententeams die zich richten op uitdagingen in energie, gezondheid en mobiliteit. Naast bijzondere projecten zoals een gezinsauto op zonne-energie, een auto van biocomposiet en huishoudelijke drones wordt er ook nagedacht over duurzame ketenprocessen, het huis van de toekomst en nieuwe brandstoffen op basis van mierenzuur. De studententeams zijn niet alleen bijzondere projecten, het leidt ook tot startups zoals de recent gelanceerde Amber Mobility, de eerste uitrol van zelfrijdende auto’s in de stad Eindhoven.

 

Bron: © 2017 TU/e