06/02/2018

Project ‘Zon op Zee’ van start: eerste drijvende zonnefarm op zee ter wereld

Back to article overview

ECN, TNO, MARIN, TAQA en Oceans of Energy slaan de handen ineen en werken de komende drie jaar aan de ontwikkeling, bouw en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. Met een financiële steun verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, werkt het consortium aan een drijvende centrale die straks op plekken waar een schaarste is aan land schone energie op kan wekken middels zonnepanelen op zee.

Universiteit Utrecht voert daarnaast samen met Oceans of Energy een onderzoek uit naar de elektriciteitsproductie van een eerste prototype op zee. Dit wordt vergeleken met productie op land, aangezien de verwachting is dat de productie op zee gemiddeld genomen 15% hoger zal liggen.

“Wat wij hier in drie jaar tijd neer gaan zetten is bijzonder en nooit eerder gedaan. Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is dat niet eerder gebeurd omdat dit erg moeilijk is. Je hebt daar immers te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten. Met de kennis en ervaring van deze Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven uit de offshore industrie zijn we overtuigd van succes,” aldus Allard van Hoeken, oprichter en CEO van initiatiefnemer Oceans of Energy.

Grootschalige zonne-energiesystemen op zee bestaan nog niet. Zon op zee is een unieke duurzame manier om energie op te wekken omdat het geen ruimte op land inneemt. Ideaal voor eilanden en afgelegen plekken wereldwijd. Door in de toekomst gebruik te willen maken van de ruimte tussen de offshore windmolens op de Noordzee kan op dezelfde oppervlakte vele malen meer energie worden opgewekt. Dit is interessant voor Nederland.

ECN zal de zonnepanelen selecteren die voor de zonnefarm ingezet gaan worden. Hierbij wordt gekozen voor panelen die al in de markt beschikbaar zijn. Jan Kroon, projectleider Zon op Zee bij ECN zegt dat de ruige condities op zee de grootste uitdaging zijn: “We gaan kijken hoe deze panelen, die zijn ontwikkeld voor gebruik op land, presteren in het zoute water en bij gure weersomstandigheden.” Daarnaast gaat ECN ook zijn opbrengstmodellen aanpassen op basis van de ervaringen op zee, zodat later beter voorspeld kan worden wat het rendement van zon op zee zal zijn.

Wijnand van Hooff, Programmadirecteur Zonne-energie TKI Urban Energy: “Door het slim bij elkaar brengen van Nederlandse kennis op het gebied van zonnestroomtechnologieën en offshore-kennis wordt in Nederland een geheel nieuwe toepassing van zonne-energie ontwikkeld. Projecten als deze zijn van groot belang om uiteindelijk zowel de commerciële- als de energetische- potentie van de toepassing te kunnen benutten”.

Het consortium ontvangt gedurende drie jaar tijd financiële ondersteuning van RVO.nl vanuit de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ter realisatie van het project.

Allard van Hoeken besluit: “Drijvende zon op zee is een product dat goed past bij ons land met onze maritieme kennis en ervaring. De hele wereld kan hier baat bij hebben. De meerderheid van de mensen op aarde woont in kustgebieden. Ook de Nederlandse Antillen kunnen profijt hebben van deze ontwikkeling. Door nu te beginnen met zon op zee in de praktijk te brengen, verwachten wij een grote positieve impact wereldwijd te creëren.”

Voor meer informatie over het werk van ECN binnen dit project kunt u contact opnemen met Jan Kroon via ons online contactformulier.

 

Bron: ECN Nederland