04/04/2017

Parlement stemt over duurzamere productie van palmolie

Back to article overview

Ontbossing, het verlies van natuurlijke leefgebieden en de uitstoot van broeikasgassen, zijn enkele van de gevolgen van niet-duurzame productie van palmolie, een goedkope plantaardige olie die veel wordt gebruikt in voedsel, cosmetica en biobrandstoffen. Op 9 maart nam de commissie Milieubeheer een verslag aan waarin de Europese Commissie wordt verzocht om te zorgen voor afschaffing van palmolie als grondstof van biodiesel tegen 2020 en een cerficiering voor verantwoorde palmolieproducten.

Palmolie werd zo'n dertig jaar geleden nog nauwelijks gebruikt. Inmiddels is palmolie te vinden in een verscheidenheid aan producten zoals margarine, chocoladepasta en chips maar ook in cosmetica, wasmiddel en biobrandstof. Van alle in Europa geïmporteerde palmolie in 2014 werd 45% gebruikt als brandstof voor vervoer.

Palmolie wordt geproduceerd in diverse regio's in Afrika, Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika maar vooral in Indonesië en Maleisië. De populariteit neemt snel toe: het gebruik van palmolie is verdubbeld sinds 2010.

De EU is één van de grootste palmolieconsumenten, hoewel het inmiddels probeert om de belangrijkste speler te worden voor het beperken van het verbruik, zegt de rapporteur Katerina Konečná (GUE/NGL, CZ).

Gevolgen van grootschalige palmolieproductie

Kostbare tropische ecosystemen staan onder toenemende druk door ontbossing voor palmolieplantages. De teelt brengt het opdrogen van rivieren, bodemerosie, verlies van het grondwater, de vervuiling van waterlopen en de vernietiging van zeldzame natuurlijke leefgebieden met zich mee.

Het verlies aan regenwoud bedreigt een groot aantal soorten in haar voortbestaan zoals bijvoorbeeld de Sumatraanse neushoorn, de Sumatraanse tijger en de Borneose orang-oetan.

Op dinsdag 4 april stemmen de leden over het verslag.

 

Bron: © Europese Unie, (2017) – EP