16/10/2019

OVAM reikt Ecodesign Awards voor studenten uit

award
Back to article overview

Op woensdag 16 oktober reikte de OVAM in Mechelen de Ecodesign Awards 2019 voor studenten uit. Met die prijs beloont de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de beste projecten van student-ontwerpers die oog hebben voor duurzaamheid. Deze editie stroomde een recordaantal inzendingen van 64 projecten binnen.

Elk jaar daagt de OVAM studenten uit om een product te ontwerpen dat de wereld verandert. De inzet? Een geldprijs van 1000 euro en een individuele begeleiding door Flanders DC, hét aanspreekpunt voor de creatieve sector. Een jury van experts en professionelen reikt prijzen uit in twee categorieën: ‘Everyday Life’ en ‘Problem Solving’. In de eerste categorie zijn er dit jaar uitzonderlijk twee winnaars, omdat beide ontwerpen bij elkaar aansluiten. 

 

EVERYDAY LIFE // EERSTE PRIJS // Simplie Menstrual Cup
Project van Sofie Buyse
Opleiding: Productontwikkeling – Universiteit Antwerpen
 

De klassieke menstruatieproducten, zoals tampons en maandverbanden, zijn niet milieuvriendelijk. De huidige producten die wel milieuvriendelijk zijn, zijn dan weer niet gebruiksvriendelijk, comfortabel of discreet genoeg, waardoor de consumenten afhaken. 

Simplie is een herbruikbare menstruatiecup met een innovatieve treksteel, die ervoor zorgt dat je de cup eenvoudig kan verwijderen. De gebruiker kan een korte vragenlijst, de cupkiezer, invullen. Op basis daarvan kan zij uit een assortiment van twaalf cups, die een combinatie zijn van verschillende hardheden, diameters en lengtes, de meest geschikte cup kiezen.

De verschillende combinaties zijn een innovatie op het vlak van draagcomfort. De treksteel zorgt ervoor dat de cup toe plooit, waardoor er weinig kans is op morsen. De vliezen verzekeren dat lekkages niet mogelijk zijn. Het is een herbruikbaar product dat gemiddeld zes jaar kan meegaan.

 
EVERYDAY LIFE // EERSTE PRIJS // Welle
Project van Rani Veroustraete & Thor Gerard
Opleiding: Productontwikkeling – Universiteit Antwerpen

Welle is een doosje dat de menstruatiecup bijhoudt, proper maakt en confrontatie vermijdt. Het product sluit dus perfect aan bij de Simplie Menstrual Cup en wil het gebruik van de menstruatiecup bevorderen. Het doel van Welle is om afval te vermijden en het taboe rond menstruatie te verminderen.

 

Om een menstruatiecup te reinigen, heb je water nodig. Thuis kan je dit in alle discretie in de badkamer doen, maar on the go heb je niet altijd toegang tot een wastafel met stromend water. 
Heel wat vrouwen nemen daarom een flesje water mee in het wc-hokje om de cup te reinigen. Deze handeling is niet optimaal en de kans op morsen is groot.

Welle biedt een oplossing: je vult het doosje eerst met water, de cup wordt in het doosje geplaatst, het doosje wordt afgesloten en nadien geschud met als resultaat een gereinigde cup.

Vervolgens doe je het doosje weer open en giet je het vuile water weg in de wc. Dan is de cup weer klaar voor gebruik.
Het product zelf is gemaakt uit recycleerbaar materiaal en heeft een lange levensduur.

 

EVERYDAY LIFE // EERVOLLE VERMELDING // Ontwerp verlichtingsarmatuur voor circulaire economie
Project van Joren Malfroy en Jari Peeters
Opleiding: Burgerlijk Ingenieur – KU Leuven
 

Verlichting is een essentieel product in onze huidige maatschappij. De verlichtingsarmaturen zijn vandaag de dag wel efficiënt, maar wat gebeurt er met die armaturen na ongeveer tien jaar, wanneer de leds op het einde van hun levensduur zijn gekomen?

Het nieuwe ontwerp van een verlichtingsarmatuur in een circulaire economie zorgt ervoor dat je herstellingen aan de armatuur ter plaatse kan uitvoeren. Hierdoor wordt een grote hoeveelheid aan CO2-uitstoot door transport uitgespaard.

Dankzij het innovatieve ontwerp van een ‘spring pin’, kan het armatuur snel gedemonteerd  worden. Daarnaast bedacht de ontwerper ook andere toepassingen, die niet alleen voordelig zijn op het vlak van kosten, maar ook van onderhoud en materiaal. Veel componenten van een verlichtingsarmatuur kunnen nu makkelijker gerecycleerd of hergebruikt worden. Verder is ook in de productie het gebruik van plaatmetaal afgenomen met 22%. 

ETAP, een Europees bedrijf gespecialiseerd in energiezuinige en flexibele verlichtingsoplossingen, bekijkt of ze het concept kunnen toepassen bij nieuwe verlichtingsarmaturen.

 
EVERYDAY LIFE // EERVOLLE VERMELDING // Compos3D
Project van Michelle Vandepoele
Opleiding: Industrieel Ontwerpen – Universiteit Gent
 

De padding van je favoriete hoofdtelefoon is versleten. Wat nu? Met Compos3D is het niet langer nodig om een volledig nieuwe hoofdtelefoon te kopen.

 

 

Door te werken met 3D printing is het mogelijk om stukken op maat te maken. Je kan zelf de kleuren en het patroon uitkiezen. De ontwerper wil hiermee de band tussen de gebruiker en het product versterken, om wegwerpen tegen te gaan. 

Het innovatieve zit vooral in de modulariteit, wat het makkelijk maakt om onderdelen te verwisselen. Op zes à tien jaar gebruik je ongeveer drie verschillende hoofdtelefoons. Met Compos3D gebruik je er slechts één, met eventuele vervangstukken. Daarnaast moet je de onderdelen terugbrengen, waardoor recyclage wordt verzekerd.

 
EVERYDAY LIFE // EERVOLLE VERMELDING // Thin tiny
Project van Babette Hendryckx
Opleiding: Industrieel Productontwerpen – Howest
 

Thin tiny wil tegemoet komen aan het tekort aan betaalbare woningen voor jongvolwassenen (en anderen). In samenwerking met Tiny House Belgium biedt de ontwerper een betaalbare woonvorm aan, die tegelijk rekening houdt met de milieu-impact. De huisjes voorzien in alle wooncomfort op een zo klein mogelijke schaal. 

Het huisje is verplaatsbaar, 36% lichter gemaakt in vergelijking met de oude bouwmethode en meer gestandaardiseerd. Dit allemaal zonder verlies aan wooncomfort, maar met een grotere bouwefficiëntie.

Voor de bouw van het volledige huisje wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Alles is afkomstig van een verantwoorde oorsprong. Het huisje is ook dampopen gebouwd, wat
beter is voor het binnenklimaat.

 
PROBLEM SOLVING // EERSTE PRIJS // Devel’up
Project van Bert Vuylsteke
Opleiding: Industrieel Ontwerpen – UGent
 

Natuurlijke afvalstromen zijn waardevolle grondstoffen voor de ontwikkeling van biomaterialen.
Devel’up is een onderzoek naar de valorisatie van groente- en fruitafval. Het resultaat is een biocomposiet met als bindmiddel geweekte zetmelen. 

 

 

Deze composiet heeft als eigenschap dat hij snel terug composteert en dus slechts een korte levensduur kent. Na dit materialenonderzoek werd er ook gezocht naar een perfecte toepassing en die vond de student: het materiaal kan gebruikt worden voor het ontwerpen van decoratie voor evenementen als expo’s, festivals, etc.

Zo wordt groente- en fruitafval gevaloriseerd in een nieuw volwaardig product dat milieuvriendelijker is dan de alternatieven.

 
PROBLEM SOLVING // EERVOLLE VERMELDING // Patch
Project van Lore De Backer
Opleiding: Industrieel Productontwerpen – Howest
 

Kombucha is een licht bruisende thee uit Azië. Bij het brouwen van de drank groeit op het wateroppervlak een zwam. De drank wordt gebotteld, maar de zwammen worden weggegooid. Met de zwammen kan je echter lederachtige lappen maken, Kombucha-leder. Ondanks het feit dat Kombucha wereldwijd wordt geproduceerd en verkocht, worden er nog geen producten van Kombucha-leder verkocht.

Dit komt enerzijds omdat het materiaal zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt en er nog onvoldoende kennis is over de exacte eigenschappen. Anderzijds ziet het materiaal er nog steeds zeer organisch uit. Het leder blijft zijn zurige geur behouden, door de azijn die voor het brouwsel wordt gebruikt. Daarnaast is het leder ook wat plakkerig, omdat de suiker die tijdens het proces wordt gebruikt nog voor een deel in de cellen blijft zitten.

Door middel van verschillende producttechnieken werden de zwammen omgetoverd tot professioneel ogend en aangenaam materiaal. PATCH biedt tal van nieuwe mogelijkheden voor het werken met biomateriaal.

Er zijn twee collecties: Thin en Thick. Thin doet denken aan papier en heeft gelijkaardige eigenschappen. Thick doet eerder denken aan leder. De twee materiaalsoorten doorlopen een verschillend productieproces.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid


lees ook: Dit zijn de winnaars van de OVAM Ecodesign Awards 2019 voor studenten