21/11/2017

OVAM lanceert Ecodesign Challenges voor studenten

Back to article overview

Tijdens de OVAM Ecodesign Challenge gaan studenten van verschillende opleidingen en universiteiten op zoek naar een creatieve oplossing voor een uitdaging die de OVAM op hen afvuurt. Ze krijgen ondersteuning van een groep experts. Op het einde van de challenge pitchen ze hun idee voor een professionele jury. 

Natuurlijke reststromen

De eerste Ecodesign Challenge ging door op 27 en 28 september. De uitdaging: ‘Vertaal een natuurlijke en secundaire reststroom uit de regio Genk naar een nieuwe, duurzame materiaaltoepassing. Bestudeer hiervoor natuurlijke materialen en biologische principes die je in het bos aantreft. Werk met natuurlijke reststromen die ontstaan uit het beheer van invasieve exoten in het groengebied van Houthalen-Helchteren.’

Dertig studenten van de opleidingen Productdesign aan LUCA School of Arts en Interieurvormgeving aan Thomas More Mechelen gingen de uitdaging aan. In december stellen ze hun resultaten voor aan een professionele jury.

Plastic soep

Op 3 en 4 oktober gingen dan weer 140 studenten van de opleidingen Productontwikkeling aan de UAntwerpen en Idea & Innovation Management aan de Erasmushogeschool Brussel aan de slag rond de uitdaging ‘Hoe krijgen we de plastic soep de wereld uit?’.

De hoeveelheid plastic in onze zeeën en oceanen blijft maar toenemen. Het is een probleem met een duizelingwekkende schaalgrootte. Onze oceanen herbergen miljoenen tonnen afgedankt plastic dat het maritieme leven bedreigt en bovendien sporen nalaat tot diep in onze voedselketen.

De studenten werden deze keer bijgestaan door experten van het Vlaams Instituut voor de Zee, de Plastic Soup Foundation, de Dopper Foundation, de Eneco Clean Beach Cup, Mooimakers, Vlaanderen Circulair en de OVAM.

Verpakkingsvrije supermarkt

Op het einde van de tweede Ecodesign Challenge stelden 21 groepjes hun concept voor. De top drie van beste ideeën:

  • NoPac is een stappenplan om grote supermarktketens verpakkingsvrij te krijgen. De studenten ontworpen ook een gecompartimenteerde trolley die perfect aansluit bij de noden van de consument om verpakkingsvrij te winkelen.
  • TapBoo is een verpakkingsvrije broodjes- en drankzaak. De ontwerpers mikken op de pendelaar die zijn ontbijt of lunch on the go koopt. Nu zijn er nog geen verpakkingsvrije alternatieven en dat werkt zwerfvuil in de hand.
  • CatchFish staat voor een nieuwe manier van vissen. Door lokstoffen te gebruiken zijn er geen visnetten meer nodig. Die netten blijven vaak achter in zee omdat ze verstrengeld raken of zelfs bewust achtergelaten worden door vissers. Heel wat zeedieren komen erin vast te zitten.

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij