07/01/2020

Minaraad: Meerjarenprogramma 2020-2024

Back to article overview

De Minaraad heeft vlak voor kerstdag zijn rollend meerjarenprogramma 2020-2024 vastgesteld. Met dit programma hebben de raadsorganisaties – milieu- en natuurbeweging, sociaaleconomische partners, diverse specifieke belangenorganisaties – een 15-tal kwesties geïdentificeerd die van strategisch belang zijn en waarrond ze in de komende jaren gezamenlijk een oplossing voor willen vinden.

In 2020 bijvoorbeeld wil de Minaraad vooruitgang boeken i.v.m. de kwestie van “groenblauwe infrastructuur” (houdt onder meer verband met klimaatadaptatie en natuurbehoud), inzake de wenselijke strategie voor de waterbevoorrading, betreffende koolstofopslag in de bodem en in bossen en natuurgebieden, i.v.m. de gebiedsgerichte inplanting van hernieuwbare energie (bv. windmolens) en betreffende de effectiviteit van het milieuhandhavingsbeleid.

Inhoudelijk houden de ingeplande kwesties verband met de meest diverse themaclusters in het omgevingsbeleid: klimaat en energie, materialen en circulaire economie, water en lucht, biodiversiteit en natuur, evenals goed bestuur en regelgeving. Bij het bepalen van de prioriteiten is de Minaraad uitgegaan van de beleidsvoornemens van de Vlaamse regering – in het bijzonder deze van omgevingsminister Zuhal Demir – en van de diverse internationale en Europese ontwikkelingen die vallen te verwachten.

Dit meerjarenprogramma van de Minaraad is “rollend” en zal dus jaarlijks worden bijgesteld. Een volledig betrouwbare toekomstvoorspelling is immers onmogelijk, en de onzekerheid neemt toe naarmate verder in de toekomst wordt gekeken. Om die reden zal elk jaar gekeken moeten worden welke nieuwe ontwikkelingen zich aandienen en welke ontwikkelingen verkeerd waren ingeschat, om sommige prioriteiten bij te stellen.

Klik hier voor het volledige meerjarenprogramma

 

Bron: Minaraad, Vlaamse Overheid