02/11/2014

Joke Schauvliege wil natuurbegraafplaatsen in Vlaanderen

Back to article overview

Geboortebossen zijn in Vlaanderen een ingeburgerd fenomeen, begraafbossen zijn dat veel minder. Joke Schauvliege Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw wil daar verandering in brengen. Omdat er een maatschappelijke vraag naar is én omdat het de natuur ten goede kan komen. In het buitenland bestaat het concept van natuurbegraafplaatsen al veel langer.

Boswachters vinden nu al af en toe asresten in hun gebieden waarvan ze vermoeden dat het crematie as is, die door nabestaanden op de geliefkoosde plek van de overledene is uitgestrooid. Op dit moment is zoiets illegaal, omdat uitstrooiing in natuurgebieden of bos verboden is. Joke Schauvliege wil dit wel mogelijk maken.  “De maatschappelijke vraag en behoefte naar een groener alternatief van begraven groeit. Mensen denken bewuster na over het milieu, ook bij hun uitvaart. Ze zijn op zoek naar milieuvriendelijke, duurzame manieren om begraven te worden. Voor de nabestaanden biedt een natuurbegraafplaats de mogelijkheid om de overledene te gedenken op een plaats die uitnodigt tot rust en herinnering,” aldus de minister.

Natuurbegraafplaatsen zijn, zoals de term het zelf zegt, plaatsen in de natuur waar mensen kunnen begraven worden, maar waar de plek een natuurlijke uitstraling heeft. Dit kunnen klassieke begraafplaatsen zijn die omgevormd worden tot park. Het doel van dergelijke natuurbegraafplaatsen is om mogelijkheden voor natuurontwikkeling te scheppen. Uitgangspunten zijn het gebruik van uitsluitend milieuvriendelijk en biologisch afbreekbare materialen (o.a. lijkwade, kartonnen kist, urne of een ander snel afbreekbaar omhulsel).  “Heel wat steden en gemeenten willen die stap zetten, maar ontbreken kennis en ondersteuning om dit te doen, ze zullen hiervoor in de toekomst beroep kunnen doen op het Agentschap voor Natuur en Bos,” zegt de minister.

Daarnaast is er ook vraag naar begraafbossen. Echt een stukje bos dat dienst doet als  laatste rustplaats van een overledene. Het is een groene zone met bomen, waarbij ofwel een ecologisch verantwoorde urne onder een boom wordt begraven, ofwel crematie as kan uitgestrooid worden. Een begraafbos wordt op dezelfde manier beheerd als een gewoon bos. “De wetgeving moet hiervoor aangepast worden, ik zal dit met mijn collega ministers bekijken en snel werk van maken. Daarnaast zullen we criteria opstellen en op zoek gaan naar een aantal geschikte locaties in Vlaamse natuur- en bosgebieden,” zegt Schauvliege. De minister maakt zich sterk dat dit alles tegen eind volgend jaar rond zal zijn.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw