20/10/2017

Hoe ver staat België met het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs)?

Back to article overview

Studie, in opdracht van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO), brengt evolutie van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen 2030 in kaart en geeft belangrijke werkpunten aan. De volledige infografie kan je hier vinden.

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen  (Sustainable Development Goals of ‘SDGs’) van de Verenigde Naties bestaan uit 169 subdoelen. Hoewel deze doelstellingen niet juridisch bindend zijn, verwacht men van de regeringen dat ze de daad bij het woord voegen en hiervoor nationale kaders uitwerken. Een studie, in opdracht van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling,  doet een reeks aanbevelingen om de SDGs te realiseren. Zo moet de federale overheid extra inspanningen doen en hun beleid meer toetsen aan de SDGs. Daarnaast zou er snel een methode moeten komen voor een gemeenschappelijke inventaris en rapportering over de SDGs en bijhorende doelen. Momenteel gebeurt de monitoring van de SDGs bij de verschillende betrokken entiteiten niet altijd even consequent. Een degelijke systematische aanpak kan de vooruitgang beter meten en eventueel  bijsturen. Tenslotte is het ook de taak van de federale overheid om toe te zien op een regelmatige terugkoppeling met regeringsleden en hun administraties. Enkel op deze manier kunnen de beleidsmakers inspanningen blijven leveren om de kloof met de te behalen SDG-doelen daadwerkelijk te verminderen.

Van de 169 SDG-subdoelen zijn er voor de Belgische nationale context zo’n 112 relevant. De federale overheid deelt voor de meeste doelen de bevoegdheid met de gewesten en/of gemeenschappen. Uit  de studie blijkt dat de federale overheid voor de meeste SDGs voldoende maatregelen treft op beleidsniveau maar deze volstaan echter niet.  Vooral voor armoede (SDG 1), verantwoorde consumptie en productie (SDG 12), klimaat (SDG 13), zeeën en oceanen (SDG 14) en partnerschappen (SDG17) is er nog werk aan de winkel. Op het vlak van gezondheid (SDG 3 ) en sanitaire voorzieningen (SDG 6) doet de federale overheid het dan weer wel goed.

Het volledige onderzoek kan je hier lezen.

 

Bron: © 2012 Résidence Palace - Internationaal Perscentrum