10/12/2019

EU maakt het biologische gewasbescherming moeilijk

Back to article overview
 
De toelating van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen is door de EU-regelgeving onnodig duur, stug en tijdrovend. Dat blijkt uit een recente studie van Wageningen University & Research (WUR). Voor een nieuw bestrijdingsmiddel kan het tot 5 jaar duren voordat het een toelating op zak heeft. Het gevolg is dat er minder duurzame middelen op basis van micro-organismen op de markt komen. Een snelle groene transitie van de landbouw lijkt op die manier veraf.
Het onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift BioControl, focust op de relevantie van bepaalde EU-voorwaarden bij de toelating van biologische bestrijdingsmiddelen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een groot aantal van deze voorwaarden te strikt zijn waardoor het soms jaren kan duren voordat een nieuw middel groen licht krijgt.
 
Eerder dit jaar onderzochten dezelfde wetenschappers de werkingsmechanismen en risico’s van verschillende soorten gewasbeschermingsmiddelen. “In beide publicaties bewijzen we wetenschappelijk dat biologische middelen op een andere manier beoordeeld zouden moeten worden dan chemische bestrijdingsmiddelen”, stelt hoofdonderzoeker Jürgen Köhl (WUR). “Op dit moment is dat namelijk nog niet het geval. Daardoor blijft het aanbod van duurzame beschermingsmiddelen achter. Om daadwerkelijk stappen te kunnen maken naar een duurzame landbouw, moet de toelating van biologische middelen sneller en goedkoper worden.
 
"Biologische gewasbeschermingsmiddelen kunnen een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief bieden voor de chemische varianten in de land- en tuinbouw. Onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater en de biodiversiteit varen er wel bij", argumenteren de onderzoekers.
 
 
Bron: © 2019 VILT vzw, Alle rechten voorbehouden.