14/09/2018

EnergyVille (Genk) en Homelab (Gent) ondersteunen lancering "slimme" toepassingen

Back to article overview

Nutsbedrijf Fluvius (nu nog bekend onder de namen Eandis en Infrax) lanceert in samenwerking met EnergyVille/VITO, de UGent en imec twee testlabo’s voor digitale energiemeters op de campus van EnergyVille in Genk en in het HomeLab van imec en UGent in Gent. Bedrijven die Smart Home-systemen of apps ontwikkelen voor de digitale meters die vanaf januari 2019 in Vlaanderen zullen worden ingevoerd, kunnen nu al in de labo’s terecht om hun innovatieve toepassingen te testen in een realistische omgeving. Dat kan voor zowat alle thuistoepassingen, van verbruiksmeldingen tot het slim sturen van elektrische boilers, warmtepompboilers, laadpalen en batterijen in functie van zonnepanelen.

 

 

Op 1 januari 2019 start de officiële uitrol van de nieuwe digitale energiemeter in Vlaanderen. Vanaf die dag plaatst nutsbedrijf Fluvius geen mechanische energiemeters met draaischijf meer. Zoals eerder al aangekondigd bevat de nieuwe meter twee digitale gebruikerspoorten waarop slimme toepassingen (apps, displays, slimme thermostaten) aangesloten kunnen worden die consumenten een beter en gedetailleerder inzicht in het energieverbruik kunnen geven, of die zogenaamde ‘slimme’ toestellen gericht kunnen aansturen.

Zowel in Gent als Genk kan voortaan zowat elke thuissituatie worden gesimuleerd. Energieleveranciers en technologiebedrijven die in Vlaanderen actief zijn, kunnen er terecht om zowat elke energie-innovatie in een waarheidsgetrouwe context met digitale meters uit te testen. Daarbij kan het gaan om specifieke voorstellingen of waarschuwingen over het energieverbruik in de woning, het aansturen van slimme huishoudtoestellen, maar ook op toepassingen die bijvoorbeeld de stroomproductie van zonnepanelen zo efficiënt mogelijk aanwenden.

Belangrijk voor ondersteuning van nieuwe toepassingen

Walter Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van Fluvius, is blij met de samenwerking:

“Fluvius bereidt volop de uitrol van de digitale meter voor. Een succesvolle start voor de digitale meter hangt echter ook af van wat de consument straks concreet met die meter kan doen om energie te besparen of zijn comfort te verhogen. Daarbij zijn apps, schermen en toestellen die met de meter gekoppeld worden bijzonder belangrijk. We zijn dan ook erg blij met alle partners te kunnen samenwerken en de ontwikkeling van nieuwe producten voor de digitale meter praktisch te kunnen ondersteunen.”

 

Ook Koen Vanthournout, energie-expert bij EnergyVille/VITO, is tevreden:

“De digitale meter biedt nieuwe kansen om ons energieverbruik te reduceren en meer hernieuwbare energieproductie in ons elektriciteitsnet te integreren. We kijken ernaar uit om enkele van de eerste Vlaamse digitale meters in onze labo’s te verwelkomen en te integreren in ons onderzoek. Bedrijven die toepassingen op basis van de digitale meter willen ontwikkelen zijn van harte welkom om volop van onze labo-infrastructuur en expertise gebruik te maken. Samen hopen we zo Smart Home-systemen en -oplossingen uit werken die een meerwaarde betekenen voor gezinnen en samenleving.”

 

Matthias Strobbe van imec zegt:

“De digitale meter is een belangrijke aanvulling op de reeds aanwezige technologie in het HomeLab, een test- en co-innovatie omgeving voor onderzoekers en bedrijven om innovaties in IoT te testen in een realistische omgeving en met eindgebruikers. Energiediensten die gebruik maken van data verkregen uit de digitale meter kunnen gevalideerd worden met behulp van de aanwezige energiemeetsystemen. Verder maakt het combineren van energiedata met data afkomstig van andere aanwezige sensoren (bv. bewonersaanwezigheid, luchtkwaliteit) toepassingen mogelijk die verder gaan dan energie. Bv. het herkennen van activiteiten als input voor comfort- of entertainmentdiensten of het detecteren van abnormale gebruikerspatronen voor zorg- of veiligheidstoepassingen.”

 

Bron: 2018 VITO