02/06/2014

Commissie presenteert voorstel voor het aanpakken van wereldwijde armoede en duurzame ontwikkeling

Back to article overview

De Europese Commissie heeft vandaag een mededeling goedgekeurd die haar bijdrage vormt tot het standpunt van de EU in de internationale onderhandelingen over doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (DDO's). De DDO's zijn de opvolgers van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling (MDO’s) en moeten het engagement van de internationale gemeenschap voor de uitroeiing van armoede en de ondersteuning van duurzame ontwikkeling - twee uitdagingen met belangrijke gevolgen voor het leven van de huidige en toekomstige generaties - versterken. In haar mededeling noemt de Commissie belangrijke uitgangspunten en suggereert zij prioriteiten en mogelijke doelstellingen voor de periode na 2015, die van nut kunnen zijn bij de vaststelling van een beperkt aantal DDO's.

Europees commissaris voor Milieu Janez Potočnik: "Armoede uitroeien, de welvaart vergroten en zorgen voor duurzame vooruitgang die geen roofbouw pleegt op onze planeet, zijn nauw met elkaar vervlochten uitdagingen, en er is een nieuw kader nodig om de internationale gemeenschap hiervoor te mobiliseren. De agenda van de VN voor de periode na 2015 moet universeel zijn en een allesomvattende oplossing voor iedereen bieden."

Europees commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs verklaarde op zijn beurt: "De wereld beschikt inmiddels voor het eerst in de geschiedenis over de nodige technologie en middelen om extreme armoede nog tijdens ons leven uit te roeien. We hebben geen excuus om dit niet te doen en moeten ons hier formeel toe verbinden. De uitroeiing van extreme armoede is alleen mogelijk door middel van duurzame groei en ontwikkeling. We moeten oplossingen vinden met een goed evenwicht tussen economische, sociale en ecologische doelstellingen en we moeten niet alleen overheden maar ook het maatschappelijk middenveld, de privésector en de bevolking bijeenbrengen om tot een wereldwijd kader te komen dat iedereen een waardig leven zal garanderen."

De DDO's zullen deel uitmaken van een nieuw internationaal kader, dat de MDO's opvolgt. Dit universele, voor iedereen geldende kader moet gebaseerd zijn op een partnerschap tussen alle landen ter wereld en op samenwerking met het maatschappelijk middenveld en de privésector. Alle landen moeten een billijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de wereldwijde doelstellingen en zijn rekenschap verschuldigd aan hun bevolking en aan de internationale gemeenschap. Duurzame ontwikkeling omvat een sociale, ecologische en economische dimensie, en deze drie aspecten moeten de grondslagen van het kader vormen. Het kader zal dan ook tastbare voordelen opleveren voor de burgers van de EU, namelijk dankzij de verdere bevordering en aanmoediging van motoren voor inclusieve en duurzame groei, betere sociale omstandigheden en een gezonder en schoner milieu.

Voorgestelde prioriteiten

De Commissie pleit voor het aanpakken van problemen van mondiale omvang zoals armoede, ongelijkheid, gezondheid, voedselzekerheid, onderwijs, gendergelijkheid, water en sanitaire voorzieningen, duurzame energie, fatsoenlijk werk, inclusieve en duurzame groei, duurzame consumptie en productie, biodiversiteit, bodemaantasting en de toestand van zeeën en oceanen.

In het kader voor de periode na 2015 moet daarnaast voor een op rechten gebaseerde benadering worden gezorgd en gepaste aandacht worden besteed aan rechtvaardigheid, gelijkheid en billijkheid, goed bestuur, democratie en rechtsstaat, vreedzame samenlevingen en geweldloosheid.

Volgende stappen

De mededeling wordt nu besproken door de Raad van Ministers en het Europees Parlement. De resultaten hiervan zullen als richtsnoer dienen voor het standpunt van de EU in de onderhandelingen binnen de Verenigde Naties en zullen worden gebruikt bij de opstelling later dit jaar van het verslag van de secretaris-generaal van de VN over het kader voor de periode na 2015. De bevindingen van de open werkgroep worden naar verwachting volgende maand gepubliceerd.

Achtergrond

De mededeling van vandaag bouwt voort op eerdere standpunten van de EU die zijn uiteengezet in de conclusies van de Raad van juni 2013 over de overkoepelende agenda voor de periode na 2015, en op een eerdere mededeling met als titel "Een waardig leven voor iedereen: armoede uitroeien en de wereld een duurzame toekomst geven". Zij bouwt ook voort op de internationale discussies over duurzame ontwikkeling en de uitroeiing van armoede, met name in de open werkgroep voor DDO's van de VN, alsook op openbare raadplegingen.

Tijdens een speciaal evenement over de millenniumdoelstellingen in september 2013 heeft de Algemene Vergadering van de VN al overeenstemming bereikt over de belangrijkste parameters van de ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015, rekening houdend met de vooruitgang op het vlak van de millenniumdoelstellingen en met de resultaten van de Rio+20-conferentie, waar tot de opstelling van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (DDO's) is besloten. De mededeling van vandaag vormt een stap in de richting van de uitwerking van een gedetailleerder standpunt van de EU in de onderhandelingen betreffende de vaststelling van de DDO's.

Op een top van de VN in 2000 zijn acht millenniumontwikkelingsdoelstellingen overeengekomen die tegen 2015 moesten worden bereikt. De MDO's, zoals zij worden genoemd, hebben onder meer betrekking op armoedebestrijding, gendergelijkheid, kindersterfte, hiv en duurzaamheid op het gebied van milieu en ontwikkeling. Hoewel er grote vorderingen zijn gemaakt, kampen heel wat landen kort voor de deadline in 2015 nog altijd met aanzienlijke uitdagingen. De DDO's zullen de kern vormen van een nieuw kader dat erop gericht is de nog bestaande problemen op te lossen door de uitroeiing van armoede en duurzame ontwikkeling aan elkaar te koppelen.

Meer informatie

Link naar de mededeling: http://ec.europa.eu/environment/international_issues/index_en.htm

Zie ook:


Bron : © Europese Unie, 1995-2014