15/10/2018

Beslissingen Ministerraad van 12 oktober 2018

Back to article overview

Uitbreiding takenpakket energiehuizen

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein

Op grond van het Energiedecreet zijn de energiehuizen gemachtigd om energieleningen te verstrekken aan natuurlijke personen, coöperatieve vennootschappen en niet-commerciële instellingen. In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering, na adviezen van de Minaraad, de SERV, de VVP en de VVSG, opnieuw principieel haar Energiebesluit van 19 november 2010. De wijzigingsbepalingen geven uitvoering aan een eerdere beslissing van de Vlaamse Regering over de uitbreiding van de taken van de energiehuizen tot uniek energieloket, inclusief de daarbijhorende vergoedingsregeling. Verder worden een aantal verfijningen aangebracht die ingegeven zijn door de concrete ervaringen van zowel de energiehuizen als het Vlaams Energieagentschap met de geldende regelgeving. De energiehuizen worden verbreed tot unieke energieloketten, die lokale en laagdrempelige aanspreekpunten zijn die zullen instaan voor het informeren, sensibiliseren, begeleiden en het aanbieden van energie-gerelateerde diensten aan een breed publiek. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Energiehuizen - nota Energiehuizen - BVR Energiehuizen - advies
Energiehuizen - advies Energiehuizen - advies Energiehuizen - advies

 


 

Decreet luchtkwaliteit binnenmilieu voertuigen

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Joke Schauvliege

Binnen de internationale gemeenschap groeit de bezorgdheid om de gezondheid van kinderen beter te beschermen tegen binnenluchtvervuiling. Vooral in voertuigen is het probleem van de binnenluchtvervuiling ten gevolge van roken acuut: roken in de auto veroorzaakt tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. De Vlaamse Regering wil daarom het roken in de auto in het bijzijn van -16-jarigen verbieden, en hecht daarom, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de luchtkwaliteit in het binnenmilieu van voertuigen. Dit ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Decreet luchtkwaliteit binnenmilieu voertuigen - nota Decreet luchtkwaliteit binnenmilieu voertuigen - decreet
Decreet luchtkwaliteit binnenmilieu voertuigen - memorie Decreet luchtkwaliteit binnenmilieu voertuigen - advies

 


 

Addendum 2 Brownfieldconvenant 95. Gent Libert Paints-Oxyplast

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van Brownfields. Een brownfield is daarbij een geheel van verwaarloosde of onderbenutte gronden, die slechts door structurele maatregelen opnieuw gebruikt kunnen worden. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het 2de addendum goed aan het Brownfieldconvenant 95. Gent Libert Paints-Oxyplast, met het oog op ondertekening en sluiting door de bevoegde Vlaamse ministers. Met dit addendum wordt de verlenging van de duur van het Brownfieldconvenant met 2 jaar geregeld, tot 31 januari 2021. Hierna is het mogelijk om door loutere toestemming van de Stuurgroep van het Brownfieldconvenant de duur met nog een jaar te verlengen, tot maximaal 31 januari 2022. Daarnaast regelt het de uittreding van UrbanLink Group als actor.

 

Addendum 2 Brownfieldconvenant 48. Eiland Zwijnaarde

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van Brownfields. Een brownfield is daarbij een geheel van verwaarloosde of onderbenutte gronden, die slechts door structurele maatregelen opnieuw gebruikt kunnen worden. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het 2de addendum goed aan het Brownfieldconvenant 48. Eiland Zwijnaarde, met het oog op ondertekening en sluiting door de bevoegde Vlaamse ministers. Met dit addendum wordt de verlenging van de duur van het Brownfieldconvenant met 3 jaar geregeld, tot 10 februari 2024. Daarna kan de Stuurgroep van het Brownfieldconvenant deze termijn verlengen met telkens 1 jaar, tot uiterlijk 10 februari 2027.  Daarnaast regelt het addendum de toetreding van TLG Science Park nv als actor. 

 

Regels Jachtfonds

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Met het decreet van 30 juni 2017 met bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017 werd bij het Agentschap voor Natuur en Bos een Jachtfonds ingesteld. Het Jachtfonds werd opgericht om de inkomsten van de jacht in Vlaanderen gerichter te kunnen besteden aan dienstverlening ten behoeve van jacht en wildbeheer en aan ondersteuning van projecten gerelateerd aan jacht en wildbeheer. Ter uitvoering van de bepalingen uit het decreet wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Minaraad en van de SALV, opnieuw principieel haar Jachtadministratiebesluit. Het besluit voert regelgeving rond het Jachtfonds in. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Wijziging Jachtadministratiebesluit - nota Wijziging Jachtadministratiebesluit - BVR Wijziging Jachtadministratiebesluit - bijlage
 

 

Decreet genetische rijkdommen

Op voorstel van minister Joke Schauvliege 

Na advies van de Minaraad, de SALV en de SERV, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de toegang tot genetische rijkdommen en de eerlijke en billijke verdeling van voordelen die voortvloeien uit hun gebruik. Het decreet geeft uitvoering aan de EU-Verordening uit het Protocol van Nagoya (ABS-Verordening) en aan de ABS-Uitvoeringsverordening. Bedoeling is bij te dragen aan het behoud van de biologische diversiteit en het duurzaam gebruik van de bestanddelen ervan, overeenkomstig de bepalingen van het Verdrag over Biologische Diversiteit. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Decreet Nagoya-ABS - nota Decreet Nagoya-ABS - decreet Decreet Nagoya-ABS - memorie
Decreet Nagoya-ABS - advies Decreet Nagoya-ABS - advies  
 

 

GRUP Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt de startnota ‘Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden’ en de bijbehorende procesnota 1 goed. Het GRUP ‘Gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij Bovenzanden’ omvat het gecontroleerd overstromingsgebied Bovenzanden langs de Rupel op het grondgebied van de gemeente Willebroek. De bevoegde minister zal de vereiste adviezen inwinnen over de startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en consulteren over de inhoud ervan, in overeenstemming met de aanpak zoals opgenomen in de procesnota.

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 12 oktober 2018