16/10/2019

Benieuwd naar de ideeën van de OVAM Ecodesign Challenges 2019?

Back to article overview

Van 26 september tot 16 oktober draaiden onze Ecodesign Challenges op volle toeren. In totaal daagden we meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten uit om samen na te denken en oplossingen te ontwikkelen voor het groen en de bijen in de stad, ons duurzaam gedrag bij te sturen en reststromen te optimaliseren.

Elke challenge bestaat uit een tweedaagse educatie. De eerste dag staat het denken centraal. Expert-sprekers lichten de problematiek toe, waarna de studenten aan het brainstormen gaan. Daarbij krijgen ze begeleiding van de experten. Dag twee draait dan volledig rond de creatie van het prototype en de pitch. Tijdens deze pitch proberen de studenten de jury te overtuigen van hun oplossing.

The City As a Forest – 26 en 27 september 2019

De eerste Challenge ‘The City As a Forest’ vond plaats op campus De Sterre van de UGent. Een site die in de toekomst een duurzame vernieuwing ondergaat. “De site moet evolueren naar een open, stedelijke campus, die voor interactie en verbinding met de buurt zorgt”, meldde Ellen Lauwereys van het departement infrastructuur en facility in haar inleiding.

Zij was één van de expert-sprekers die de 60 industrieel ontwerpers, biologen en bio-ingenieurs in spe van de Universiteit Gent introduceerde in het thema van deze challenge: hoe kan een interactie van biologie en design zorgen voor meer biodiversiteit in De Sterre.

Natuur- en ontwikkelingsorganisatie Bos+ gaf de studenten meer inzicht in de problematiek van klimaatopwarming en dalende biodiversiteit in grote steden als Gent. Prof. Francesca Ostuzzi zorgde voor het nodige inzicht in de basisprincipes van design. Prof. Dirk de Graaf richtte zich ten slotte op het leven van onze meest cruciale bestuiver de bij en de verschillende oorzaken voor de daling van haar populaties. De studenten brachten onder leiding van dr. Ellen Danneels een bezoek aan de Honeybee Valley van de UGent.

De jury, met als voorzitter de decaan van de faculteit Wetenschappen van de UGent Prof. Isabel Van Driessche, koos uiteindelijk voor Bee Aware en hun We’ll Bee Bak: een design dat oog had voor zowel bewustmaking als huisvesting en voedselvoorziening voor de bestuivers, menselijke interactie, connectie met de natuur en educatie. Hun bak, met zitbank, bestaat uit hexagonmodules die je als een soort ‘tank’ kan beschouwen. Voor de solitaire bijen, die vaak vertrappeld worden door de menselijke voet, voorzien ze zandvulling als huisvesting. Andere tanks kunnen gevuld worden met voedsel. Buurtbewoners krijgen de mogelijkheid om de modules te beheren en elk jaar kunnen de nieuwe studenten een nieuwe box creëren. De continue evolutie van dit design is dus gegarandeerd.

Everyday Life Hacks – 1 en 2 oktober

Voor de tweede Ecodesign Challenge ‘Everyday Life Hacks’ trokken we naar de inspirerende ruimtes van cowork plek Wagenoord in Mechelen. Studenten productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen kwamen er samen met toekomstige Idea & Innovation managers van Erasmushogeschool Brussel. Samen zochten ze naar manieren om de dagelijkse gewoontes van mensen te kunnen hacken tot duurzaam gedrag. 

Experten en juryleden van dienst waren Tom Domen en Katja Coppens van Ecover, Tom Verbist van ontwerpbureau Achilles Design, Peter Le Page van de verpakkingsvrije winkel Kabas te Mechelen, Sanne Antoni van sickofplastic en Loes Weemaels van VVSG. Ze werden bijgestaan door experten van de organisaties Vlaanderen Circulair, de OVAM, UAntwerpen en Erasmushogeschool Brussel.

Uit die finale kwam team Orbit als winnaar. Ze ontwierpen een hervulbare verpakking voor de pil en integreerden dit idee in de huidige logistieke werking van de farmacie. In hun design hielden ze ook rekening met de verdere uitbreiding naar andere vormen van medicatie en merken.

Wie tijdens de challenge het hoofd even wou leeg maken, kon bij Swishing terecht: een hippe kledingruil als vorm van sensibilisering.

Cirkelsector Mechelen – 15 en 16 oktober

Wat als we een cirkel rond Mechelen tekenen en hierbinnen op zoek gaan naar grondstoffen voor nieuwe producten? Deze vraag stond centraal tijdens de laatste Ecodesign Challenge ‘Cirkelsector Mechelen’. Het verslag van deze laatste challenge kan u in onze nieuwsbrief van november lezen.

Meer info over de Ecodesign Challenges vindt u hier

 
Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid