13/07/2018

Aparte ophaling keukenafval bij kleine horeca geeft voedselverlies een nuttige bestemming

Back to article overview

 

Bij een aantal kleinere horecazaken in de regio Ieper en De Panne werd afgelopen jaar het restafval en het keukenafval apart opgehaald door optimalisatie van de bestaande gft-ophaalrondes. Die ingreep reduceerde de hoeveelheid voedsel in het restafval gevoelig.

Uit gesprekken met horeca-uitbaters blijkt dat zij meestal niet weten hoeveel afval hun zaak produceert, laat staan hoeveel voedselverlies daarmee gepaard gaat. Een proefproject van afvalintercommunale IVVO ging daarom aan de slag met een DifTar-regeling. DifTar staat voor geDifferentieerde Tarieven, wat wil zeggen dat je enkel betaalt voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt.

De hoeveelheid keuken- en restafval van horecazaken uit de regio Ieper en De Panne werd per fractie en per ophaalbeurt apart gewogen. Bij de betalingsuitnodiging ontving elke uitbater een historiek van de aangeboden afvalstoffen per ophaalbeurt. Die informatie moest de uitbaters motiveren om bewuster met afval om te gaan, beter te sorteren en na te denken over hoe afval voorkomen kan worden.

Vervuiler betaalt

Uit het proefproject blijkt dat een wekelijkse inzameling van keukenafval bij kleinere horecazaken heel wat voordelen oplevert voor de uitbaters. Zo valt hun afvalrekening lager uit en belandt er minder organisch afval bij het restafval. Voorwaarde is wel dat de kosten van zowel het rest- als het gft-afval volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ en bij voorkeur met gewichtsdiftar worden doorgerekend aan de horeca-uitbaters.

Door optimalisatie van de bestaande gft-rondes voor huishoudens en horeca verbetert ook de leefbaarheid in de stad omdat er geen extra ophaalwagens de baan op moeten. Horecazaken kunnen zowel een beroep doen op publieke als private afvalophalers voor hun organisch afval.

Op www.ivvo.be kom je meer te weten over het proefproject.

Tegen voedselverspilling

In heel Vlaanderen lopen initiatieven om voedselverspilling binnen de horecasector tegen te gaan. Met het charter ‘No Food To Waste’ willen de Vlaamse Regering en Horeca Vlaanderen een positief signaal sturen naar horecacliënteel en -personeel. Uitbaters kunnen op de website van No Food to Waste het Chefs Charter ondertekenen. Daarmee engageren ze zich om voedselverlies tegen te gaan. Op de website kunnen horeca-uitbaters ook tips downloaden.

Horeca-uitbaters die voedseloverschotten willen terugdringen, vinden inspiratie in het doeboek Kookt u met overschot?.

 
Bron: OVAM