20/04/2018

735.400 euro Vlaamse steun voor onderzoek naar wind-, golf- en getijdenenergie

zee
Back to article overview

De Vlaamse Regering maakt 735.400 euro vrij voor het “Blue Accelerator” project van POM West-Vlaanderen in Oostende. Europa investeert 1,5 miljoen euro mee in het project. Viceminister-president en Oostendenaar Bart Tommelein is tevreden met de bijkomende steun die zijn stad krijgt: ‘Oostende is de uitvalsbasis voor blue-energy. Met deze steun zal er geïnvesteerd worden in infrastructuur om kennis te vergaren.’

Op initiatief van Vlaams minister van ontwikkeling, Philippe Muyters ondersteunt de Vlaamse regering het “Blue Accelerator” project met 735.400 euro. Het project kan rekenen op Europese steun. Daarnaast dragen ook POM West-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen, het VLIZ, Universiteit van Gent, TUA West, VIVES hogeschool en VITO hun steentje bij.

Verschillende Vlaamse bedrijven spelen een belangrijke rol in de blue energy sector. ‘Om hun kennis uit te breiden is er nood aan aangepaste infrastructuur. Er komen testzones in de haven en op het strand. Er loopt momenteel nog een procedure bij Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer om op 1 kilometer van de kust ook een laboratorium op zee te bouwen. Er zal getest worden hoe drones ingeschakeld kunnen worden bij de windmolenparken, enz. Ik ben dus uitermate tevreden dat dankzij deze steun Oostende verder kan ontwikkelen als kennishub op het vlak van blue energy’, besluit Bart Tommelein.

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com