24/06/2019

4,9 miljoen euro voor circulaire economieprojecten in Vlaanderen/

Back to article overview

Minister Koen Van den Heuvel lanceert  de derde projectoproep voor circulaire economieprojecten. Circulaire economie is één van de zeven ‘transitieprioriteiten’ van de Vlaamse Regering. Deze call 2019 ligt in lijn met de vorige edities. De doelstelling is om rond circulaire economie opnieuw een diversiteit te bereiken zowel qua indieners als onderwerpen. Partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen, organisaties en burgers worden opnieuw uitgenodigd om experimenteer-, demonstratie- en disseminatieprojecten in te dienen over circulaire economie. 

Koen Van den Heuvel: “De circulaire economie zorgt ervoor dat we veel efficiënter omgaan met onze materialen, water, energie, voedsel en biomassa, en ruimte, dat we zo weinig mogelijk van deze hulpbronnen definitief verloren laten gaan. De wereldwijde consumptie- en productiepatronen moeten aangepast worden aan de grenzen van onze planeet. 60 procent van de koolstofvoetafdruk (CO2-voetafdruk) is gelinkt aan de wijze waarop we met onze materialen omgaan: bij ontginning, transport, productie, gebruik en afvalverwerking. Met de circulaire economie zorgen we ervoor dat de materialen in de economie blijven. Wat afval is voor de een is opnieuw grondstof voor een ander. Met deze projectoproep zetten we een nieuwe stap in de verdere uitrol van circulaire economie.”

Dit is de derde call die wordt gelanceerd. In 2017 en 2018 werd al een subsidieoproep gelanceerd voor projecten in circulair aankopen, de circulaire stad of circulair ondernemen. Vanuit de vorige 2 calls zijn er 135 projecten gesubsidieerd voor een bedrag van 11 miljoen euro. Alle gesubsidieerde projecten en voorbeeldcases zijn terug te vinden in de DOENERS-databank op de website van Vlaanderen Circulair https://www.vlaanderen-circulair.be/nl/doeners-in-vlaanderen.

Maximaal 80% van de projectkosten wordt gesubsidieerd, met een maximaal subsidiebedrag van 100.000 euro. Het globale projectbudget mag het bedrag van 125.000 euro overschrijden, maar geeft geen recht op bijkomende subsidies. De gesubsidieerde projecten moeten afgelopen zijn voor eind 2021. Er is een totaalbudget voorzien van 4.9 miljoen euro.

De call wordt vandaag gelanceerd via de website:

https://vlaanderen-circulair.be/nl/aan-de-slag.

U vindt er een handleiding over de wijze van indiening en de voorwaarden van selectie in een informatiedocument en een indieningsformulier.

Deadline voor indiening van projectvoorstellen is 4 september 12u00.

 

Bron: Koen Van den Heuvel, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw