07/01/2020

4 miljoen euro om waterschaarste bij langdurige droogte aan te pakken

Back to article overview

Vlaanderen investeert meer dan 4 miljoen euro in innovatieve projecten die waterschaarste in periodes van droogte kunnen inperken. Dat besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir. De zogenaamde ‘proeftuinen droogte’ bestaan vooral uit het (her)gebruik van water en samen een strategische watervoorraad aanleggen. De VMM staat in voor de begeleiding van de projecten.

Naar aanleiding van de uitzonderlijk droge zomers van de voorbije jaren voorzag de Vlaamse regering subsidiemogelijkheden voor initiatieven die aantonen dat ze door innovatief en duurzaam watergebruik beter gewapend zullen zijn in nieuwe periodes van droogte. 

“Om Vlaanderen beter te wapenen tegen langdurige periodes van droogte zijn ook inspanningen van bedrijven nodig. Deze acht innovatieve projecten, gespreid over gans Vlaanderen, kunnen andere initiatiefnemers inspireren om ook na te denken over water(her)gebruik.”, zegt Vlaams minister Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

Dankzij de subsidie kunnen de initiatiefnemers op een laagdrempelige manier experimenteren met vernieuwende manieren van werken en technologieën. Deze initiatieven leiden niet enkel tot concrete oplossingen op het terrein, maar zorgen ook voor nieuwe inzichten en inspiratie voor anderen.

Zo stopte de vestiging van Balta in Oudenaarde met haar verfactiviteiten, maar gaat ze haar voormalige waterzuiveringsinstallaties omvormen tot een bufferbekken voor regenwater, waarvan bijna 10.000m³ ter beschikking gesteld zal worden van omliggende landbouwbedrijven.

In Ninove werken vier partijen samen om het regenwater van hun daken te verzamelen en te bufferen. Het gaat om ongeveer 11 000 m³ per jaar. Het project zal bovendien nagaan of verdergaand zuiveren tot drinkwaterkwaliteit interessant is en of het mogelijk is om overtollig regenwater vertraagd en gecontroleerd in de bodem te laten sijpelen in natte periodes.

Het bevorderen van waterconservering en het tegengaan van verdroging in landbouwgebied in Limburg zal gebeuren door de klassieke drainagesystemen om te vormen naar peilgestuurde drainage.

De overige projecten betreffen de aanpassing van de waterzuiveringsinstallatie van een bedrijf in Olen, slim regenwaterbeheer van glastuinbouwbedrijven in Duffel, irrigatiesystemen in Langemark-Poelkapelle, innovatieve waterzuivering in Edegem en collectieve zuivering in Keiberg-Vossem.

Lees meer over Proeftuinen Droogte

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid