20/11/2015

Minister Marghem lanceert officieel het register voor biociden van het gesloten circuit.

Back to article overview
Het register voor biociden van het gesloten circuit is opgestart; verkopers en gebruikers van deze biociden kunnen zich dus vanaf nu registreren op www.circuitbiocide.be!

Sommige biociden kunnen een hoog risico voor de gezondheid bieden en worden daarom in België ingedeeld in het gesloten circuit. Elke verkoper en elke gebruiker van biociden van het gesloten circuit zal zich vanaf 20 mei 2016 moeten registreren en vervolgens moet ook elke verkoop, aankoop en elk gebruik van deze biociden volgens de opgelegde termijnen worden geregistreerd (KB 08/05/2014). Het register is nu reeds online, zodat er voldoende tijd is om kennis te maken met het registratiesysteem.

Op de website http://www.circuitbiocide.be/ vindt u meer informatie omtrent de volgende vragen:

- Welke biociden behoren tot het gesloten circuit?
- Wat zijn uw verplichtingen als verkoper/koper?
- Hoe moet u zich registreren?
- Wat gebeurt er met de geregistreerde gegevens?

U vindt er verder

- de EU Biocidenverordening 528/2012
- het KB van 08/05/2014
- de lijst van toegelaten biociden (toelatingsakte/ gesloten circuit?/ …)
- een folder voor verkopers en kopers van biociden van het gesloten circuit

Waarom moet men zich registreren ?

Het gesloten circuit biedt aan de overheid de mogelijkheid te garanderen en er zich van te vergewissen dat de biociden van het gesloten circuit niet vrij te koop zijn op de Belgische markt. Door de verkregen informatie zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om het gebruik van producten uit het gesloten circuit in de verschillende economische sectoren in kaart te brengen, of om de verkopers en de gebruikers te bereiken in het kader van sensibilisatieacties, gebruiksaanbevelingen, specifieke opleidingen, enz. Tot slot zal de FOD een totaalbeeld krijgen van de verkoop, de aankoop en het gebruik van deze biociden met een hoog gezondheidsrisico in België.

Contact: info.biocides@milieu.belgie.be

Bron: © 2015 - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu