11/12/2014

Onbalanskosten beter op te vangen door energieverbruik van gezinnen automatisch te verschuiven

Back to article overview

Slimme huishoudtoestellen kunnen energieleveranciers en netbeheerders helpen om meer en sneller op de moeilijk voorspelbare opbrengst van hernieuwbare energiebronnen te reageren. En daarmee kunnen ze hoge onbalanskosten, zeker tijdens de winter, gemakkelijker vermijden. Dat is één van de conclusies die het Linearonderzoeksproject vandaag presenteerde in Brussel, na 5 jaar onderzoek naar de technische en economische mogelijkheden van stuurbaar energieverbruik bij gezinnen.

Door huishoudtoestellen ‘slim’ te maken, wordt het mogelijk voor energieleveranciers en netbeheerders om veel wasmachines, afwasmachines, … tegelijkertijd aan te schakelen. En jawel, die kunnen dan energie‐opstoten van bijvoorbeeld een forse wind verwerken of de start van toestellen uitstellen tot een onverwachte mistbank opgetrokken is en de zonnepanelen terug in actie schieten. Automatische vraagsturing zorgt er dus voor dat het elektriciteitssysteem meer flexibel reageert op de opbrengst van weersafhankelijke energiebronnen. Daardoor kan de beschikbare elektriciteit uit hernieuwbare energie maximaal opgevangen worden en kunnen we in de toekomst nog meer hernieuwbare energiebronnen aan ons elektriciteitsnet toe te voegen.

Linear vergeleek deze automatische vraagsturing ook met de mogelijkheden van tariefsturing. Daaruit bleek dat de meeste gezinnen maar beperkt rekening hielden met de zes tariefblokken per dag die Linear hen telkens een dag op voorhand doorstuurde; al vrij snel vervielen ze in hun oorspronkelijk verbruikspatroon. De gezinnen met slimme huishoudtoestellen daarentegen bleven die anderhalf jaar lang flexibel instellen. Ook voor de energiebedrijven bleek automatische sturing interessanter dan tariefsturing: met het automatische systeem kunnen zij tijdens de dag zelf op weersveranderingen inspelen, terwijl prijssturing enkel met voorspellingen tot een dag op voorhand werkt.

Als energieleveranciers meer of minder energie van het net afnemen dan ze er aan leveren en netbeheerder Elia het verschil moet rechttrekken via haar balanceringsreserves, betalen ze daarvoor een onbalanskost. Als Elia de bijkomende strategische reserves deze winter moet activeren, dan kan die kost €4500/MWh zijn (zowat 100 keer hoger dan normaal), naar aanleiding van de beperkte productiecapaciteit dit jaar. Energieleveranciers riskeren daardoor zware kosten en worden aangespoord om voldoende energie aan te kopen of klanten tegen vergoeding af te schakelen teneinde een black‐out te voorkomen. Consumenten die hun vraag aan de beschikbaarheid van energie kunnen aanpassen, bijvoorbeeld via automatische vraagsturing, kunnen energieleveranciers en netbeheerders zo helpen om de onbalanskosten beter op te vangen.

Bekijk het eindrapport [PDF - 4MB - Engels]

Projectwebsite: www.linear‐smartgrid.be

Bron : Linear