10/12/2014

Nieuwe Vlaamse wetgeving pesticidengebruik van kracht op 1 januari 2015

Back to article overview

Vanaf 1 januari 2015 verstrengen de regels voor het gebruik van pesticiden. Gemeenten maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs… mogen geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen vanaf dan hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen.

Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. We moeten ook onze gezondheid beter beschermen tegen de gevaren van pesticiden. Kwetsbare groepen als kinderen, jongeren, oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar.

Daarom lanceert de VMM een nieuwe campagnegolf van ‘Zonder is gezonder’. Met z’n allen samen kunnen we pesticiden buitenspel zetten! Met gepersonaliseerd campagnemateriaal kan elke gemeente, sportclub, school of organisatie zijn voorbeeldrol in de verf zetten.
 

Nieuwe regels

De nieuwe regels gelden voor alle terreinen waar niet aan land- en tuinbouw gedaan wordt. Een particuliere tuin valt niet onder deze regelgeving.

Vanaf 1 januari 2015 mogen geen pesticiden meer gebruikt worden:

  • op alle terreinen die horen bij een openbare dienst of daarvoor gebruikt worden zoals schoolterreinen, terreinen van de gemeente, voetpaden, zorginstellingen, perrons,…;
  • op alle terreinen gelegen in een drinkwaterbeschermingsgebied;
  • in een zone van 6 meter langs oppervlaktewater zoals bijvoorbeeld grachten, waterlopen en vijvers;
  • op bermen.

Enkel in specifieke gevallen zijn afwijkingen mogelijk op dit pesticidenverbod. Deze afwijkingen moeten aangevraagd worden bij de VMM.

Vanaf 1 januari 2015 geldt op de overige terreinen een minimumgebruik:

  • op verhardingen groter dan 200 m² zoals de parking bij de supermarkt;
  • op alle terreinen die toegankelijk zijn voor het publiek of kwetsbare groepen zoals pretparken, speeltuinen, private recreatiedomeinen.

Minimumgebruik betekent dat je pesticiden enkel op de te bestrijden planten of ongewenste dieren mag gebruiken.

Alle details over de nieuwe wetgeving vind je op www.vmm.be/zonderisgezonder.

Bron : VMM

____________________________

Extra info :